Koekjes

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Koekje voor bij de koffie

Koekjes komen in vele soorten, variaties en smaken. Veel families hebben recepten, die al eeuwen een echt familiegeheim zijn, terwijl anderen liever breken met tradities en nieuwe varianten proberen. Wat alle koekjes gemeenschappelijk hebben, is dat het allemaal droge koek is, die met hun biscuitachtige stevigheid langer vers blijven en een formaat hebben zodat ze perfect bij de lekkere trek passen. Hoewel koekjes er aan de buitenkant eenvoudig uitzien, is het bakken van koekjes een echte wetenschap waar de mogelijkheden ontelbaar zijn. Onze producenten gebruiken goede ingrediënten en alle koekjes die u bij ons koopt zijn van goede kwaliteit.

Boter, tarwebloem, suiker en eieren - Dit is het basismengsel als het gaat om het bakken van koekjes. Vanaf hier kun je verschillende kruiden toevoegen, zodat de koek de karakteristieke smaak krijgt die je kent - je voegt b.v. vanille toe en je krijgt een vanille koekje.

Vanille en bakken

Vanille bij het bakken is een iets nieuwer fenomeen - de vroegste recepten dateren uit het begin van de 19e eeuw, toen het vooral werd gebruikt als toevoeging aan bakrecepten met chocolade. Toen John S. Pemberton in 1886 Coca-Cola oprichtte, explodeerde de vraag naar vanille als gevolg van het onmiddellijke succes van Coca-Cola.

Vanille is 's werelds op één na duurste specerij, alleen overtroffen door saffraan. Dit is onder andere omdat de bloemen van de plant maar 24 uur open staan, daarna kunnen ze niet meer worden bestoven. De plant kan alleen worden bestoven door speciale bijen in de natuurlijke omgeving van de plant en door kolibries. Als de plant ergens anders wordt gekweekt, moet deze daarom handmatig worden bestoven.

De geschiedenis van vanille

Vanille maakt deel uit van de orchideeënfamilie en is een brede term voor de vanilleplanten, waarvan er meer dan 25.000 verschillende soorten zijn. Vanille is een van 's werelds beroemdste specerijen en is ook een zeer kostbaar goed, omdat het alleen in zeer weinig delen van de wereld op natuurlijke wijze kan worden bestoven. De vanilleplant is afkomstig uit Zuid- en Midden-Amerika, maar ook uit het Caribisch gebied, waar hij al honderden jaren wordt gekweekt. Vanille werd bekend in Europa toen de Spanjaarden de Azteken versloegen en koloniseerden. De Azteken voegden vanille toe aan de bittere cacaodrank die ze al eeuwen dronken en het was als toevoeging aan chocolade dat vanille voor het eerst in Europa doorbrak. Vanille werd tot de 17e eeuw als toevoeging voor chocolade beschouwd, totdat een apotheker het aan andere voedingsmiddelen toevoegde. Al aan het begin van de volgende eeuw was vanille-ijs een grote favoriet onder de inwoners van Frankrijk en toen Thomas Jefferson verliefd werd op het vanille-ijs en het mee naar huis nam naar de Verenigde Staten, begon de verspreiding van vanille serieus toe te nemen.